pozadie

utorok 25. októbra 2011

Z lásky k vôni a mihotu svetla

ktoré v tomto období vedia tak ničím nezastupiteľným vydávať voskové sviečky,a pretože sa blíži sviatok dušičiek,  som pre Vás moje milé popátrala a zistila najstaršieho výrobcu voskových sviečok na svete - je ním francúzska firma CIRE TRUDON s 368 ročným dedičstvom. CIRE TRUDON - sviečky ,ktoré dali ľuďom svetlo a prežili aj v elektrickom svete. 
Niečo z histórie : v r.1643 obchodník s menom Trudon si v Paríži otvoril obchodík s jedlom, kde ponúkal aj sviečky pre domáce požitie a cirkev. Neskôr pre svoju zručnosť a kvalitu obchod rozširoval a založil malú továreň a tým položil základný kameň tejto dlhej niekoľkostoročnej tradície. V r.1719 bola už továreň Maison Trudon oficiálne menovaná za výrobcu kráľovského vosku a neskôr dodávateľom sviečok aj pre Napoleona.Toto všetko sa udialo čiastočne aj vďaka kvalite vosku, ktoré je podnes malým tajomstvom / vie sa, že sa dodnes  používajú výhradne rastlinné materiály ako ryža, sója a iné /.Spoločnosť TRUDON prežila príchod domáceho osvetlenia a zrodenie elektrickej revolúcie, pokračovala vo svojej činnosti v priebehu storočí bez toho, aby sa činnosť prerušila. 
CIRE TRUDON je najstarší a najprestížnejší výrobca sviečok /aj parfumovaných / na svete.
V súčastnosti vytvára voskové sviečky pre luxusné domy ako Dior, Cartier, Guerlain, Kenzo a pre zámky. Od r. 2006 vedie spoločnosť p. Ramdame Touhani ako pokračovateľ kultového dedičstva. Najznámejší obchod sídli v rodnom Paríži  a sieť butikov majú po celom svete, včetne Afriky a Ázie.
....Sviečky TRUDON horia čisto, nekvapkajú, horenie trvá dlho a sú biologicky odbúrateľné. Dnes sa chvália celým radom produktov. Za zmienku stoja pozoruhodné voskové busty, ktoré priviedli späť  starú tradíciu voskových sôch - ponúkajú bustu Napoleona, Marie-Antoinette a iné. Veľmi obľúbené sú aj izbové spraye - všetko balené v ručne vyrábanom vrúbkovanom skle vo Vinci v Taliansku, ďalej veľmi unikátna séria tzv. voňajúcich bômb (stačí hodiť jednu malú flaštičku na podlahu miestnosti a stúpajúca vôňa z nej okamžite plní okolie ).A niečo aj pre najmenších - ponúkajú  tri slávne rozprávky (Červená čiapočka, Sindbad a Jack a fazulka ) pre deti k čítaniu pri voňajúcich sviečkach a izbových sprayoch.



excelentné kúsky - sviečky v ručne vyrábaných sklenených pohároch z Talianska
kolekcia sviečok a izbových sprayov - tiež v skle z Talianska

voskové busty

CIRE TRUDON , Rue de Seine, Paríž

ponuka štýlových doplnkov 

voňajúce bomby

séria rozprávok s doplňujúcimi vôňami

vyhľadávaná vosková busta Napoleona




Orientačná cena - 270 gr aromatická sviečka v sklenom pohári - 60 €

Ceny sviečok sa pohybujú od 30 - 250 €

Neviem ako Vy moje milé dámy, ale ja by som pri návšteve Paríža toto kráľovstvo sviečok rozhodne neobišla.....história dýchajúca z každého jedného jedinečného ručne vyrábaného kúska - to sú šmakové vecičky, ktoré by ma rozhodne potešili.

Krásny deň a príjemný jesenný večer
A nezabudnite si zapáliť v týchto sychravých dňoch voňajúcu sviečku


Vaša Eva

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Napsala jsi moc pěkný a zajímavý článek, mám také ráda krásné svíčky, a každý z mých přátel kteří to vědí, mi k různým příležitostem nějakou daruje a mě je potom líto je zapálit, aby ta krása zbytečně zmizela a tak je někdy daruji do kostela, aby to bylo k větší slávě boží.